søndag 26. oktober 2008

Vel blåst

Jeg erklærer herved hagesesongen 2008 for lukket.
Jeg har ryddet alt som skal ryddes, plantet det som skulle plantes og satt løkene fra i fjor. Et lite tilskudd i år i form av en pakke med allium 'Purple Sensation' har også kommet i jorda, de fikk til og med sin egen gjødsel.
Drivhuset har fått hatten på i form av dobbel presenning godt spent fast med tau og stropper. Eneste gjenstående ute er litt greier i grønnsakskarmene, det tar jeg når jeg har spist opp resten av purreløken og brokkolien.
Planlegging av neste sesong er allerede i full gang. Jeg sitter dypt nede i boka Drømmeplanter til den naturlige have av Piet Oudolf, en perfekt bok for meg som skal ha store planter og har plass til mange av hver. Og til min overraskelse oppdager jeg etterhvert som jeg leser meg gjennom plantelistene at utrolig mange av plantene har god herdighet.
Åååh, hvor mange frø jeg må så... Og da blir det så fiint. Sukk!



Today I have finished this years outdoor gardening.
I have planted all plants and bulbs. The greenhouse is prepared for winter, and so am I.

The next season is already started, the first seed order is on it's way, and I am well into making a huge wishlist for next years puchases. I've been reading in Piet Oudolf's Dreamplants for a Natural garden for a while, and the more i read through the plant lists, the more plants I discover that actually can survive up here (approximately zone 3/4, something like that). Couldn't be better, I need big plants, huge plants. And I am about to find a lot of them as seeds, and propagate them myself....!

søndag 19. oktober 2008

Drivhustristesse

I går tømte jeg drivhuset for agurkplanter. Det var vemodig å klippe plantene i biter og vikle dem ut av hverandre. Det har vært en jungel der ute. 4 agurkplanter i 5 kvm drivhus er for mye, særlig når man har ca 10 tomatplanter, 6 paprikaplanter, tre etterhvert ganske store basilikumplanter og diverse småplanter i tillegg. Men jeg har elsket å gå inn der, bare stå der og se oppi taket som har vært nesten dekt med sammenviklede plantestengler, snuse på basilikum, ruske i en tomatplante, spane etter nye agurker, knipe tyver, skvise lus...
Nå er det bare basilikumen igjen der ute, -og haugevis med usorterte potter til tørk.


Jeg gleder meg allerede vilt til å begynne på nytt i februar/mars!
Samtidig har jeg erkjent at jeg må ha drivhus som kan være i drift hele året, -om ikke annet som frostfritt overvintringssted for de skjøre særingene som jeg så gjerne skulle ha overvintret, men nå får avgå med frostdøden, nok en gang.

Som en trøst til meg selv har jeg bestilt sesongens første frø, fra Impecta:
Euphorbia polychroma
Zigadenus elegans
Veronicastrum virginicum
Thalictrum rochebrunianum
Pimpinella major 'Rosea'
Nepeta faassenii
Luzula nivea
Jasione laevis 'Blaulicht'
Geum triflorum
Geranium pratense 'Meadow Cranesbill White'
Erigeron speciosus 'Blue Shades'
Dictamnus albus
Geranium phaeum
Trollius chinensis 'Golden Queen'





Disse luringene fant jeg oppå en stein. Det var mange flere der, både hattifnatter og andre merkelige fremtoninger. Steintøft!

lørdag 11. oktober 2008

De lekreste gule krokus...

Bilde lånt fra Uwe Hermann's photoblog


I natt drømte jeg den mest behagelige drøm jeg har hatt på lenge. Temaet var, -herregud-, gult..
Jeg var altså i en hage, med bare gule blomster. Og de var så vakre at jeg ikke har klart å få alle av netthinna ennå.
Plutselig ser jeg bare at en hemerocallis 'Golden Chimes' fort kan bli en må-ha plante. Jeg synes narcisser er fine, men har hittil vært tilbakeholden. Kanskje jeg bare må be pent om å få en tur til på Plantasjen i år, der er det nå halv pris på alle løk, blant annet store pakker med mix av sånn ca disse. I løkstativet sto også noe som lignet på Iris danfordiae, øverst på denne siden (og der var det mange andre fine også..)
Jeg drømte også om erythronium 'Pagoda', uvularia grandiflora (som jeg har kjøpt allerede), eschscholzia californica, og kirengeshoma palmata og mange andre fantastiske lekkertgule blomster.
Hvordan skal jeg overleve dette? Var det ikke nok at jeg skulle plutselig å behov for oransje tulipaner?

---

Last night I dreamt about yellow flowers, the most beautiful garden packed with nothing but yellow flowers.
I'm not particularly fond of yellow, but I suddenly feel the need for yellow crocuses and daylilies, and daffodils. I'm a little confused now, am I about to let yellow in to my garden?

fredag 10. oktober 2008

Juhuu!

Da har jeg også sett lyset

Fredagens aktivitet:

God helg!

tirsdag 7. oktober 2008

Breakfast, anyone?

Dagen startet med en tydeligvis sulten pus som tok seg en runde til nabokjerringa for å få kos. På hjemveien tok han likegodt med seg en fugl.
Fryktelig stolt satt han på trappa og ville inn i varmen, buffeten var ryddet og dermed måtte karen innta sitt tilskudd av ren mat på en seng av løv. Det gikk ned på høykant.

Glad jeg var ferdigspist, jeg!

Panikkplanting del 1 gjennomført, godt stykke på vei. Løkposen vifter i det fjerne :)
Og nye batteri til hodelykta bør anskaffes.

Edit: Jensenpakken hentet, jord og planter over hele ganggulvet. Jippi!

mandag 6. oktober 2008

Frost

frost3 Det har vært frost flere netter i det siste, men bare såvidt. De fleste sommerblomstene har overlevd helt til rett før helga. Torsdags morgen måtte jeg ut og hakke løs georginene og få dem i hus. De hadde kollapset totalt i løpet av natten. Blomkarsen og cosmosene har også blitt til grøt. Mitt håp om å få plantet litt i forrige uke gikk altså i dass..

Men det kommer en dag i mårra, og hvis jeg da er flink å panikkplante skal jeg bevilge meg en pakke oransje tulipaner i neste uke. Om de så skal settes med spett!

frost4frost1 frost2