tirsdag 26. juni 2012

Og en iris til, kanskje den fineste?


Denne hadde jeg helt glemt. Jeg kom over den på en vandring i Botanisk hage i Tromsø i fjor sommer. Den gjorde ikke akkurat noe stort nummer av seg der den stod mellom store steiner og gedigne tuer med meconopsis. Den er lav og blomstrer tidlig. Liker seg i halvskygge der det ikke er for tørt. Iris bloudowii, høyt på ønskelisten.

torsdag 21. juni 2012

Iris, vakre favoritter

Anne på Moseplassen er på irisgaleien for tiden. Det skjønner jeg veldig godt. De fleste tenker nok på den vanlige sverdirisen(pseudacorus) og Germanica-typer  når de hører ordet, men det finnes så mye mer..!
Uansett var Germanica helt uaktuell i skygge og leire. Jeg kjøpte derfor det jeg kom over av små iriser og sibirica og satte ned, og de kvitterte med å blomstre. Ja, noen av dem så til og med ut til å trives..




 Den øverste er en lav type, muligens en graminea. Den andre er iris sibirica 'Memphis Memory' . Den tredje vil jeg tro er en sibirica, men vet ikke hvilken.




De tidlige, iris ’Katharine Hodgkin’ og iris reticulata ’Harmony’




Iris pumila




Iris sibirica alba


Iris hookeri 'Monstrosa' og iris graminea er små iriser som har gjort det bra i min forrige hage. Desverre har jeg ikke bilde av 'Monstrosa', men den ligner i blomst på 'Memphis Memory'. Vil du ha en iris som er lavere og tidligblomstrende er de anbefalt å prøve :)


onsdag 20. juni 2012

Ei bukseløs skjære


Denne herremannen har spradet rundt på plenen hos oss siden vi flyttet hit i fjor sommer. Første gang jeg så den trodde jeg den hadde vært utsatt for rovfugl og klart å komme seg unna.

Men fjærene vokste aldri ut. På et tidspunkt hadde han litt dun på lårene, men før vinteren satte inn var han naken igjen. Vi trodde aldri at han skulle overleve, men nå sprader han rundt på plenen som om han skulle eie den, noe han antagelig også gjør. Han er en skikkelig tøffing som jager andre skjærer og kråker når det er mat å få. Antagelig har han nå også blitt far.

Når jeg ser på bildene får jeg litt assosiasjoner til en bukseløs fugl vi alle kjenner. Denne karen burde kanskje også hatt et navn??



onsdag 13. juni 2012

En ikke veldig vakker aurikkel


 ...Men kun fordi jeg har alt den opp fra frø og kvitterte med å tilby tidenes minst flatterende fargekombinasjon får den bli. Den ser til og med ut til å trives..!

mandag 11. juni 2012

Hurra for utelivet!

 




Nå begynner endelig temperaturen å minne om noe annet enn vinter her. Og da er det ute som gjelder!
Lina elsker å være ute. Hun liker det så godt at om jeg må hente henne fra sandkassen eller huska i barnehagen hører halve bygda det. Hjemme er det foreløpig lite tilrettelagt for små iherdige sjeler som gjerne vil fylle lastebilkassen med sand og småstein, men heldigvis foregår det jo andre spennende ting. Jeg er imponert over innsatsen. Og pottene er endelig fylt med både jord og planter.

Frøken fryd puster ut og ser på faren som freser jord. Maskiner er gøy!