mandag 7. juni 2010

Tapt og funnet, -og kjøpt

Det er ikke så veldig hyggelig å kikke ut av vinduet her for tiden. Jorda er og blir svart. Plenen er død. Hadde det bare blitt et par grader varmere hadde det kanskje blitt litt mere fortgang i sakene. Nei, jeg er ikke særlig kravstor, 6 plussgrader er ganske mye bedre enn 4, ikke sant?

Savnet-lista blir kortere etterhvert som planter blir flyttet over på "tapt" eller "gjenfunnet"
Det mest massive tapet er i bakre rekker blant riddersporene. Begge akeleiefrøstjernene er borte, duppesoleie, hele kolonien med kosakkveronika, nesten alle heuchera og en hel haug med småttinger er rykket opp uten rot. Storkenebb og hosta blir forsiktig sjekket. Hostaene ser ut til å komme, storkenebb er nok et mørkere kapittel. Undrenes tid er nok ikke forbi, men jeg regner med at halvparten er tapt.
Polemonium 'Brise D'Anjou' dukket uventet opp i går, det samme gjorde rodgersiaen som hadde begynt å bli massiv, og noe som antagelig må være den fylte hvitveisen. Calmagrostisen lever i beste velgående, mens phalarisen en meter unna som jeg trodde skulle tåle en vinternatt står der med et enslig strå så langt. Gulhumla er tapt, den lekre sambucusen likeså, mens lewisiaene har dannet miniplen. I vestveggen er det ene bedet utradert bortsett fra poppius, en halv humle, en akeleie, og, -utrolig nok, klematisen. Ja og så phalaris picta da, den får et par kvadrat til rådighet, tenker jeg.

Man trøster seg så godt en kan.
Torsdag ble det en liten ekspedisjon til ei dame som driver med sommerblomster i Malangen. Jeg kom hjem med både pellis og fuchsia. Og lobelia.

Søt, ikke sant? Og helt navnløs.


I dag gikk turen innom plantasjen. Vi kom hjem med tre roser, en hosta og ny ladning med plenfrø. Ingen Aïcha å se, men Finlands hvita ros er nok ikke den verste substitutt. Husets herre satser på rugosahybrider, sånn for å være på den sikre siden.

Neste trøst blir Nautesund.
 
9 kommentarer:

primula sa...

Finlands vita ros er et godt valg synes jeg. Har flere og alle har klart seg godt selv om de ikke rakk å slippe bladene og ble liggende under isen i vinter. Dufter godt og sprer seg med rotskudd.
Trist med alt som har forsvunnet i vinter, men vi gir oss ikke over!:-))

Rita sa...

Her savnes også gullhumla. Hvis din innfinner seg igjen og jeg ikke får spiring på min, kan jeg tigge en rotbit hos deg da? Til gjengjeld lover jeg en rotbit av min hvis den skulle komme seg og din ikke......

Pusepilde sa...

Høres bra ut, Primula!
Såklart vi ikke gir oss, det blir bare å prøve noe annet, ikke sant?

Veldig synd med gulhumla, ja. Den fikk etablert seg godt i fjor. Og hvis den skulle gjenoppstå er det klart at du kan få en bit, Rita :)

Snuffeldyret sa...

Tipper at pellisen heter Mrs Parker/rosa herregård.

New Dawn sa...

Så trist å høre at så mye har gått tapt i vinter. Får håpe at det etter hvert vil dukke opp flere som har overlevd.

potentilla sa...

Potentilla Nuuk kommer til deg på mandag :)
Den dauer ikke!!

potentilla sa...

Og phalaris hvis du trenger, har den andre også, altså ikke picta, men hvadennåheter, lysere variant...

Elsa sa...

Jeg har kosakkveronika, så hvis du sender meg en PM med adresse så skal jeg sende:)

Rita sa...

Hei snuppa! Har du fått mer spiring nå? Det ligger en utfordring til deg i bloggen min :)