tirsdag 28. august 2012

Det var det året alt gikk i stokk


Jepp, det er bare å erkjenne at sommeren i år ikke ble en stor hit. Og innsatsen i hagen har blitt deretter. Men jeg har fått prøvd ut litt, gravd litt, og ellers bare observert og gjort meg mine tanker for videre transformasjon.
Men, altså, det gikk i stokk. Alt jeg hadde sådd av grønnsaker og urter tok vill fart og vokste meg nesten over hodet. Ikke har det vært varmt, ikke har det vært så mye sol, ikke så mye regn heller, men likevel bare eksploderte det.


I karmen med brokkoli sådde jeg en rad med reddik. De ble store, fungerte godt som lokkemat for kålmøll, og så ble de tatt opp og kastet på dynga. Bitre jævler.



Salaten jeg sådde ville ikke spire, det ville derimot ruccola, de blomstret i slutten av juni allerede, og var også finfint lokkemiddel for kålmøll.
Jeg prøvde noe nytt: Kinesiske bladgrønnsaker, direktesådd. Det sa pang, jeg rakk å smake. Så tok kålmøllen den raden også. Nå står de der og blomstrer som en ettårig hekk.


Brokkolien, JAAAH! Den var god, aldeles fortreffelig søt smak. som en delikat nyhøstet asparges. Sukk, den står i blomst, men jeg trøster meg at stilkene er det som er noe å trakte etter. Trenger jeg å si at de har hatt besøk av kålmøll?


Lillepus derimot, er blitt ordentlig katt igjen. Han ble veldig skvetten og nervøs etter møtene med den svarte kongen vi hadde her i vinter. Nå har han kommet seg ut etter en korsbåndsoperasjon tidligere i sommer og har tydeligvis funnet sitt gamle jeg igjen. Han har i tillegg fått selskap av et par noget storvokste hårballer som tidligere har fristet tilværelsen i en viss saltvannshage.
På bildet inspiserer han solbærbuskene som ble hentet fra sin midlertidige tilværelse ved det lille huset i skogen. Jeg regner med å kunne høste nok bær til å kunne dekke en brødskive.

Har jeg gitt opp, er jeg desillusjonert? Åneida. Verdifulle erfaringer. Og noen suksesshistorier. Sukkerertene har kollapset av sin egen produksjon, og urter, -spesielt persille og dill, men også timian, rosmarin og salvie har hatt det godt i sommer. Sånn ellers er det ny frisk neste år. Men jeg tror jeg dropper kålvekster, tilogmed blomkarsen er oppspist..

5 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Kjedelig med kålmøll påde fleste grønnsakene dine. Prøv med fiberduk neste år. God spiring har du i alle fall fått!

Villrose sa...

Usj, kålmøll er visst ikke noe å trakte etter! Går heldigvis ikke på ruccola'en her.

Men tomatene modnes altfor sakte. Reddikene ble mislykket (og sneglespist) igjen. Og så tør jeg ikke engang si at de høstede fine stikkelsbærene mugnet før jeg fikk syltet dem...

Turid sa...

Ja, ja, en kan ikke lykkes med alt. Rødbetene mine er like store som grønne erter og smaker myr. Bønneplantene frøs 14 juni og ruccolaen gikk i blomst før den var spiseklar.
Det finnes da mat på butikken også :)
Ha en strålende onsdagskveld.

fru Sandeggen sa...

Ja gudskjelov for butikkene ;)

Alle karmene var kunstferdig pakka inn i fiberduk festet med lastestrammere ;P Likevel klarte de ikke å stå i mot kulingen. Har nok et flytteprosjekt på gang..

Anne (Moseplassen) sa...

uffda, kålmøllinvasjon!
Ikke lett å være glad for slike hagegjester....

godt å høre at det var noe av det som det ble godsaker ut av da.