torsdag 20. mai 2010

Og nå; gjørme

Vi bekymrer oss litt her oppe på bakken i disse heftige vårdager. Grunnen er alt vannet som har kommet fra bakken ovenfor og rent rett ned i mot huset og ned langs veien. Resultatet er meget talende og åpenlyst, veien opp til huset har sunket en halvmeter og veigrøfta er full av utvasket leire.

Ikke bra.
Særlig ikke siden det ennå skal en del vann ned, og bakken er pinnfrossen fra ca 15 cm under overflaten og ned til...hm...et par meter?
Den ene ekspertisen(svigerbror) er kontaktet og hadde et forslag til en løsning som innbefattet å grave grøft på skrå over halve tomta. Husets herre vil gjern ha flere ekspertuttalelser og kontaktet ekspertise nr to (onkel) som har vært her og gravd veien og dreneringsgrøftene for oss. Nå blir det jo interessant å se hvor stort samsvar det er...
Uansett blir det ikke gjort noen store inngrep før våren har rast seg ferdig.

Alle bedene er snøfrie nå, men de består i all hovedsak av gjørme. Heldigvis tørker det rimelig raskt, så jeg har begynt å ruske litt forsiktig i fjorårsrestene der jeg kommer til. Det går nok sikkert ennå et par uker før jeg kan bevege meg trygt i bedene uten å lage dype spor.
Hvordan det har gått med plantene er for tidlig å si, men jeg har konkludert med at noen planter skal det bli vanskelig å bli kvitt. Når de har klart seg gjennom en slik vinter som vi har hatt, ja da vet ikke jeg hva som skal ta livet av dem.
Først på denne lista er selvfølgelig akeleiene, de popper opp, rett fra isen. Marikåpa tinte frem med lysegrønne blader, rosestorkenebben fikk et par varme dager og dermed var den i gang. At luzula sylvatica skulle være like grønne etter vinteren hadde jeg ikke trodd,  likeså carex morrowi 'Ice Dance'.
De fleste auriklene og primulaer har klart seg. Kun et par råtne rosetter observert.
Den foreløpig største overraskelsen er at alle lewisiaene har klart seg, selv de som jeg trodde hadde råtnet i fjor høst står med knopper. Og jeg som skulle kaste dem...

Det ser ut til at mange av heucheraene har strøket med, antagelig har flere iriser gått samme veien. Og i urtebedet har det vært vårbekk, så der har jeg ikke særlige forhåpninger. Selvfølgelig har det vært mannefall i frøpottene, men krokusene har klart seg i ti cm is, i potte oppå jorda.

Kjekt er det da å vite at pakken fra Zimtrade kommer i morra, og et par små plantepakker lå i postkassen. Katalogen fra Solhagen kom også i dag. Nå er vi visst i gang igjen :o)

2 kommentarer:

Mia sa...

Lewisia, är det så tålig? Jag mister alltid mina efter en vinter. Måste göra något fel.. Kul att det äntligen närmar sig sommar hos dig, även om det blir lite vårfloder.

Pusepilde sa...

Jeg har alltid hørt at lewisia skal være så sære, men de overrasker meg. Greit, de ser ikke alle like bra ut, men de tåler mye. Nå har jeg etterhvert ganske mange forskjellige, og de som tåler minst er den vanlige cotyledon og tweedyi. De er avhengig av meget god drenering, og jeg kan bare tilby leire, -eh gjørme..:)

Kan kanskje også nevne at jeg andri planter de vannrett, da samler det seg vann i rosetten og planten råtner.