mandag 16. februar 2009

Jakter på inspirasjon, lengter til sommer


Hvert år, sånn omtrent på denne tida oppstår det et slags vakuum.
Sola har kommet tilbake, det er første stopp på den kronglete veien mot en vår som lokker i det fjerne. Jeg har såkløe, solhunger, hodet fullt av planer, ideer til hvordan ting skal løses og jeg vet akkurat hvordan jeg vil ha det både her og der.

Jeg jager hvileløst mellom frøkataloger, nettsider, sitter og funderer over en tekopp mens jeg teller fugler, -og kommer til to. Jeg har lyst til å anskaffe nye bøker, bestille flere frø, studere oppdaterte plantelister hos Hageglede, Nautesund og Zimtrade. Men jeg vet sannelig ikke hvor jeg skal ta fatt.

For det er så lenge til våren!

Vi skal igjennom ca 5 vintre til før våren begynner å lure rundt hushjørnene. Selv om jeg har sett årets første hestehov sprenge seg frem vet jeg at det ennå er lenge til. Underveis skal drivhuset heldigvis startes, og tulipanblomstringen i Keukenhof skal nytes i fulle drag. Turen er bestilt, og letingen etter flere grønne severdigheter pågår for fullt.I går så jeg igjennom bilder fra i fjor sommer og drømte meg tilbake til det nesten sjokkartede møtet med sommervarmen i trivelige Trøndelag. Der kom jeg uforvarende til en hage utenom det vanlige.
Fra å være bare plen i 1975 var den nå fylt med utallige rhododendron, de fleste alt opp fra frø. Mellom disse var det bartrær og busker, skogbunnsplanter (jeg fant mange små skatter), hosta, og alt hva en hagegal kan begjære. Rundt huset stod det store potter med fuchsia og andre sarte planter som overvintret i kjelleren. Sommernatta var mild og ble tilbragt i godt selskap under tindvedtrærne langs sjøkanten.
Et fantastisk sted, en gang må jeg oppleve våren der også.

12 kommentarer:

heidi sa...

Å herlige sommer! Å som jeg lengter... Det er lurt å bla litt i albumet så man husker på hvordan det også kan være, særlig når gradestokken beveger seg til langt under minus 20....

Vivi sa...

Jeg er helt enig. Sommeren er savnet og på denne tiden er det tungt. De fleste frøene er kommet i jord, og jeg passer på pottene som ei skikkelig hønemor.

Elisa sa...

Kjenner meg igjen... her nærmar det seg tida der det faktisk blir vår, desto større var skuffelsen då eg vakna i dag tidleg til enno meir snøfall... Ok, februar får gå. Men i mars, då vil eg ha slutt på elendet!

Sylvia (England) sa...

Hilde, the translation worked but left some words (the plants) in Norwegian! I chuckled at the idea of 5 winters to go - do you count them? I do know what you mean, it is a lovely sunny warmish spring day here but we will have more cold weather to come. I just hope we don't get the late April frosts we had last year.

Hope you get to return to the garden in the pictures - I don't think it is yours because it looks beautiful

Best wishes Sylvia (England)

Rob (ourfrenchgarden) sa...

I forget that your daylength increases by 9 minutes every day now. That must lift the spirits.

Rob

HelenJ sa...

5 vintrar kvar - är du säker? =)
Just nu har vi kallt (-10 varje morgon), lite snö och härligt solsken varje dag, och det är så ovanligt här att jag njuter varje minut. Men snart är det tillbaka till "skånsk vinter" igen, alltså grått, slask, regn och trist - och då vill jag ha vår!
Vilken fin trädgård du beskriver - vem är det som dragit upp alla rhododendron från frö?
Ha det bra
Helen

Gunilla sa...

Vilka vackra bilder jag längtar ochså till vårvärmen kommer. Vi har - 13 idag och lite snöfall.

Fuchsian som du har på bilden är en Red Arrow, jag har en som jag haft i flera år verkligen blomvilig.

Ha en fin dag

Gunilla

camellia sa...

Våren, den våren, alltid en så tveksam dam. Fem vintrar till vet jag inte om jag skule stå ut med, innan den kommer. Fina rädgårdsbilder, tänk jag visste inte att man kan driva upp Rhododendron från frön!

Sylvia (England) sa...

Ops! I have just re-read my comment Hilde. I meant to say "I don't think it is yours BUT it looks beautiful" I am so sorry it sounded awful - I have hung my head in shame.

Best wishes Sylvia (England)

Pusepilde sa...

Det er så herlig når sola begynner å komme seg opp over fjellene, da kan det liksom ikke gå fort nok. Men akkurat nå snør det og er mildt... Og jeg som skulle gå på sporjakt i morra, jaja.

Gunilla, jeg finner ikke noen fuchsia med det navnet. Har du en link el bilde?
Eieren mente den var litt vanskelig å få i blomst, han var riktig fornøyd med fjorårets resultat.

Ja, er det ikke rart? Jeg tenker heller ikke på rhododendron som frøsådde, de liksom bare er der...
Hvis jeg ikke husker helt feil skulle det være ca 300 forskjellige i hagen, fra bittesmå til svære busker. Og alt helt uforvarende i en hage til faren til en venninne :)

Pusepilde sa...

And Sylvia...
Couldn't help but laugh ;-D

I perfectly understood what you intended to write, didn't see that a word was missing before I re-read your comment.

And the winters, I count them roughly;) Around easter-time people talk about spring is near, there's just another couple of winters to come. The risk of snow in mid may is quite high. And then it's spring :)

HelenJ sa...

Jag skulle vlja lära känna dig lite bättre, så jag har en utmaning till dig i min blogg. Det vore trevligt om du vill svara på den - men du behöver inte om du inte vill.

Ha det bra!
Helen